Wedstrijden

Aanmelden Masters Salon Painting 19 oktober 2017

Klik op onderstaande link:
www.komask.org

 

Peto Urzua prijs 2015

Petra Everaert, winnaar Peto Urzuaprijs

Petra Everaert

Masters salon 2015

 

Ben Sledsens, winnaar Masters Salon 2015

ben sledsens

Prijs Looymans 2015

Henri Ardui,  winnaar prijs Looymans voor modeltekenen,
gefinancierd door KoMASK.

Henri Ardui  prijs 2015

Masters salon 2014

Maaike Blok, winnaar van het Masters salon 2014.

5_ Hügelreihen

Wedstrijd “Bachelor 3” 2014

Mathieu Verhaeghe kreeg als winnaar van deze wedstrijd een stipendium voor Berlijn.

pieter Verhaegen
ook Elya Tettelin kreeg een stipendium voor Berlijn

???????????????????????????????

Prijs Looymans 2014

Jan Gordts, winnaar prijs Looymans voor modeltekenen,
gefinancierd door KoMASK.

Prijs Looymans Jan Gordts 90x180Prijs Looymans Jan Gordts 90x180 (2)

Prijs Peto Urzua 2014

IMG_2285

KoMASK voor grafiek
Prijs Peto Urzua 2014: Rafaël Rodriguez

IMG_8231landschap

 

 

 

 

 

 

 

 

Eervolle vermelding: Koyuki Kazahaya
Atelier Jacques Gorus

Meer info: uitnodiging 2015

Tekenen XL, 2011

De juryleden

Flor Bex ere directeur van het Muhka, Adriaan Raemdonck voorzitter van de vereniging van de Europese galeriehouders, Marc Claerbout, Fred Bervoets, Peter Bosteels, Lou Gils, René Huybrechts en Bart’d Eyckermans (juryvoorzitter).
De jury vond alle inzendingen van behoorlijk tot zeer goed van kwaliteit. Er namen 64 kunstenaars in opleiding deel met in het totaal 94 werken. Er participeerden kunstenaars uit 17 verschillende academies. In tegenstelling tot vorig editie nam er geen enkele academie uit het Franstalige landsgedeelte deel.
Het concept van de tentoonstelling was dat we ongeveer 40 werken zouden tonen om de transparantie van het gebouw te vrijwaren. De voorstellingen variëren van figuratief over expressionistisch tot abstract, in die zin geeft het een grote waaier van het hedendaagse kunstgebeuren weer.
Ook dit jaar opteerden we om alle deelnemende kunstwerken op te nemen in de catalogus.

Deenemende instituten

(Artesis Hogeschool Antwerpen) Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, (KDG-Hogeschool) Sint Lucas Antwerpen, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten DKO Antwerpen, (Hogeschool Gent) Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) Gent, Hogeschool voor Wetenschap en Kunst – Sint Lucas Beeldende Kunst Gent, Gemeentelijke Academie voor Beeldende en Toegepaste Kunsten Heist-op-den-Berg, Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten Heusden Zolder, Sint-Lucas – Academie voor Beeldende Kunsten Kapellen, Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst / SLAC Leuven, Stedelijke Akademie voor Schone Kunsten Lier, Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Mechelen, Academie voor Beeldende Kunst Mortsel, Stedelijke Academie Brugge, Kunstacademie Knokke-Heist, Academie Temse, Sint Lukas Brussel, Academie Meylandt, Academie Berchem, Academie Gent DKO.

Het verslag van de jury

Eervolle vermelding
De jury koos dit werk omwille van het feit dat er met minimale middelen maximale beeldvorming verkregen werd.
Het meesterschap wordt bereikt wanneer een kunstenaar weet wanneer te stoppen met de registratie.

Betjens  2 230x400 “Den Bos 1” van Eva Betjens

 

Eervolle vermelding II
De jury koos, omwille van de spanning die heerst tussen de verhalende tekening enerzijds en het ruwe organische in een haast abstracte compositie anderzijds,voor het werk “Feedback #2” van Raphaël Rodrigues Garcia.

Raphaël Rodrigues Garcia. “Feedback #2” van Raphaël Rodrigues Garcia.

 

Prijs Cambier
De jury koos omwille van de tekenschriftuur, de leesbaarheid, van het ontstane spanningsveld tussen de anekdotiek die op dat zeer grote formaat geen vanzelfsprekendheid is, eerder een risico omwille van de hoge tekenkundige vereisten het werk “Tango” van Wim Waumans de Prijs Cambier 2011 (ter waarde van 900€)

Wim Waumans “Tango” van Wim Waumans

 

Prijs van Looij 2011 ingericht door de vzw Artos
De jury koos omwille van de beheersing van het plastische element in een combinatie van schilderen en tekenkunst, waarin het laatste primeert en waarin mooi licht en diepte aanwezig is, voor het titelloze werk van Adeline Vervoort. (ter waarde van 1000€)

Adeline Vervoort. Adeline Vervoort

 

Prijs Komask Tekenen XL 2011 gedoneerd door Immpact
De jury koos omwille van een met beheersing getekende caleidoscopische omwoeling van driedimensionale elementen, waardoor het resultaat een monumentaal karakter krijgt ondanks de overdaad aan details, voor het werk “Turbulentie” van Maarten Mangelschots.

prijs tekenen XLMaarten Mangelschots. “Turbulentie” van Maarten Mangelschots

 

Wedstrijd Portretkunst KoMASK 2010

De Jury met als voorzitter Dr. Paul HUVENNE, vergaderde op vrijdag 16 april 2010 in KASKA/DKO, Blindestraat 35 te Antwerpen.

Download palmares: Palmares portret 2010 (PDF)

Als juryleden zetelden:
Bart’d Eyckermans (ondervoorzitter), Fred Bervoets, Flor Bex, Peter Bosteels, Catherine De Braekeleer, Bob Van Reeth,  René Huybrechts (secretaris).

Uit vijfendertig Instituten voor Kunstonderwijs uit Vlaanderen, Wallonië en Brussel, hebben 152 kunstenaars met 430 kunstwerken deelgenomen aan de wedstrijd. De jury kreeg geen enkele informatie betreffende de kandidaten of de instituten waar zij studeerden tot na de uitspraak. Na zorgvuldige overwegingen werden de werken geselecteerd die alle in de tentoonstelling worden opgenomen. Ieder jurylid kon hier nog één werk extra aan toevoegen. Alzo werd de selectie bepaald op 37 kunstenaars met 59 kunstwerken. Daarna werden de Winnaars gekozen en de Eervolle Vermeldingen en de Laureaten aangeduid.

Prijs KoMASK 2010:‘Eerste Prijs voor Portretkunst KoMASK 2010
met een bedrag van 1200€

Nele Vanthomme NELE VANTHOMME, Kortrijk
met het werk Box ‘the innocent’.

 

Tweede prijs voor Portretkunst KoMASK 2010: ‘Prijs ARTOS – L.Theo Van Looij’
met een bedrag van 1000€

Catharina Odeurs CATHARINA ODEURS, Merksem

 

Derde prijs voor Portretkunst KoMASK 2010: ‘Prijs Cambier’
met een bedrag van 800€

Charlotte Dunker CHARLOTTE DUNKER, Froyennes

 

Prijs KoMASK 2010: ‘Eerste Prijs voor Portretkunst KoMASK 2010’ is een ouderwets mini archiefmeubel.

In de kaarthouder aan de voorkant zit een fiche met hierop de titel: “The Innocent”. Dit relict van verouderde bureaucratie bevat een reeks kleine schilderijen van veelsoortige geportretteerde figuren. Elk schilderij heeft aan de achterkant een notitie die ons doet vermoeden dat het bekenden zijn van de kunstenaar. Nele Vanthomme heeft de portretten op een eerder naïeve wijze geschilderd, hoewel sommige een vlottere aanpak en dito compositie kregen. “The Innocent” is een verrassend archief dat mensen in een grillige typologie onderbrengt, blijkbaar dwars op eender welk model dat probeert het individu te herleiden tot eenvoudig te organiseren types. Weerbarstig, ietwat sarcastisch, een geestig en geslaagd geheel.

Over de Derde prijs voor Portretkunst KoMASK 2010: ‘Prijs Cambier’. Iedereen heeft wel eens op een rommelmarkt foto’s gezien, kiekjes van onbekenden, triviaal, beroofd van privacy. De (letterlijk) kleinste inzending van de wedstrijd zijn tekeningen op delicaat papier, gebaseerd op dergelijke foto’s. De werkwijze lijkt simpel, maar je moet wel degelijk kunnen tekenen om zelfs eenvoudig kopieerwerk tot een goed einde te brengen.

Fijngevoelig daagt Charlotte Dunker grote formaten uit en laat ons vergankelijkheid en nostalgie overpeinzen, face to face.

De Tweede prijs voor Portretkunst KoMASK 2010: ‘Prijs ARTOS – L.Theo Van Looij gaat naar kinderportretten die met veel toewijding gemaakt zijn. Hartstocht voor een onderwerp is één zaak, maar die moet ook in de kwaliteit van de uitvoering zichtbaar zijn. De warmte waarmee het onderwerp benaderd is kreeg in deze schilderijen van Catharina Odeurs een treffende weergave in een eenvoudige compositie met een levendige en losse penseelvoering.

Worden uitgeroepen tot Laureaat Portretkunst KoMASK 2010:

Marijke Aerts,  Laura Brepoels, Veronique Croymans, Hans Denys , Yvon Kreffer, Melanie Lemaitre, Vincent Mandiaux, Jerry Mangelschots, Benjamin Pierard ,  Marc Piron,  Tom Poelmans, Miriam Schwahn, Lien Swerts, Camille Ukrainiec, Mina Van den Heuvel, Eline Van Eerdenbrugh, Mieke Van Houdt, Rose-Marie Willems.

Bekomen de Eervolle Vermelding Portretkunst KoMASK 2010:

Diana Avramova, Ludo Bex, Sylvie De Meerleer,Thomas Dielman, Greet Gemis, Flora Hubot,Luca Kortekaas,  Liliane Mechelmans, Lucca Nelissen, Jan Pas, Ho Se Hwi, Angela Van den Broeck, Rinie Van Driel,   Patrick Van Lancker, Cathia Verbakel,  Wim Waumans.

 

Prijs Looymans

cataloog prijs Theo van Looij 2004

laureaten:

1975 Ronald Verhelst

1976 André Saelemaekers

1977 Christel Bachot

1978 Luc Verbist

1979 Linda Likket

1980 Frieda Maes

1981 Lutgard Lievens

1982 Freddy de Vierman

1983 Bruno Baes

1984 Steven Huysman

1985 Els van de Veyver

1986 Griet Ameeu

1987 Niet toegekend

1988 Jozef Moerloos

1989 Herman Declerck

1990 Marijke Sileghem

1991 Thiers Karin